Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Dr. Öğretim Görevlisi Erol Çetin hocamız ÖGEP Seminerleri kapsamında "Nurettin Topçu Örneğinde Öğretmenliğin Misyonu, Millî, Manevî ve Evrensel Sorumlulukları" konusunda okulumuz öğretmenleriyle söyleşide bulundu. Okulumuzun bütün öğretmenlerinin hazır bulunduğu bu seminerde Erol Çetin Hocamız şu konulara değindi.
HOCAMIZIN SEMİNERİNDEN BAŞLIKLAR
Merhum Nurettin Topçu eserlerinde öğretmen yerine "muallim" kelimesini kullanmıştır.
· Muallim, gençlere bilmediklerini öğreten bir nâkil (nakledici) değildir. Bu iş, kitabın işidir, bilmediklerimiz hep kütüphanelerde bulunmaktadır.
· Muallim,Kültürlü adam, kafaları işletmesini bilen adam olmalıdır.
· Muallim Tüccar değildir. Maaş ve ücretinin azlığı, çokluğu davası içinde mesleğe kıymet veren insan bu mukaddes vazifeyi yapıyor sayılmaz. Mektepçiliği ticaret edinen, muallimliği esnaflık haline koyan kültürsüz fukaranın işi değildir. Para değil, ruh işidir.
· Muallimleri maaş derecelerine göre tasnif etmek ne kadar budalaca bir harekettir.
· Muallim sadece bir memur değildir; belki genç ruhları kendilerine mahsus manadan bir örs üzerine döverek işleyen bir program müfredatını sene sonuna kadar bitirmeye muvaffak olan, hatta yalnız dersini hak ile karayan talebe yetiştirebilen muallim vazifesini en mühim kısmını başarabilmiş sayılmaz.
· On, on beş yıllık bütün çocukluk ve gençlik devresinde ruhlarının teşkilini kendilerine emanet ettiğimiz muallimden sade bu işlere beklemiyoruz. İlk tahsil çağlarından başlayarak, bilhassa edebiyat, felsefe, tarih gibi kültür derslerinin, dünya hayatında rol yapmaya namzet olan genci kâinat karşısında kendine mahsus görüşlere sahip, bizzat kendisi için hayat kaideleri yaratabilen bir bütün insan olarak yetiştirmesi lazımdır.
· Muallim, köyde bilen, öğreten, irşad eden, yol gösteren, terbiye eden, hulasa veli, mürebbi ve emin vasıflarına sahip insan olacaktır.
· Muallim, ruhların mürşidi, hayatın nâzımı ve istikbalin en emin kefili olacaktır.
ÖĞRETMENİN GÖREVLERİ NELERDİR?
· Âdemoğlunu, beşikten alarak mezara kadar götürüp teslim eden, dünyanın en büyük mesuliyetine sahip insan muallimdir. Kaderimizin hakikatinin işleyişi, karakterimizin yapıcısı, kalbimizin çevrildiği her yönde kurucusu odur. Fertler gibi, nesiller de onun eseridir.
· Ferdin şahsî tarihinde muallimin izleri bulunur. Devletleri ve medeniyetleri yapan da, yıkan da muallimlerdir.
· Muallim, sade zekâlı değil, beşaretlerimizin, ibadetlerimizin müjdecisidir.
· Muallimi her devirde, o devrin ruh ve idarenin hüviyetine bürünmüş görüyoruz. Devirlerin idealizmini yaşatan muallimdir.
İlk çağda muallim, hakim yani hikmet adamı idi. Ortaçağda muallimlik rolü, zâhidlerin, din adamlarının eline geçti. Halkı yetiştiren, ruhlara istikamet veren onlardı. Rönesanstan sonra, muallimi: zekâyı, tabiat hâdiselerinin arkasından ve onların ışığında ilerleten lâboratuvarlarla atölyelerde buluyoruz.
MUALLİM NASIL BİR İNSANDIR?
· Her şeyden önce muallim, hayatımızın sahibi olmaktan ziyade sanatkârdır. Kullanıcısı değil, yapıcısıdır. Seyircisi değil, aktörüdür. O, en doğru, en güzel hayat örneğini yapar, hazırlar, bize sunar; biz yaşarız. Bizim vazifemiz, bu hayata anlayış katmaktır, anlayışla ona iştirak etmektir.
· Balın yemeyip yaptıktan sonra bize bırakan arının bu hareketini şuurlandırıp bir ideal haline getirirseniz, onda muallimi bulursunuz. O, ruhumuzdaki kat kat fetihlerin kahramanı ve şerefli sahibi olduğu halde, bu hayatı yaşamayı değil, ona hizmeti tercih ile seçmiş fedakâr varlıktır.
· Muallim, geçeceği yol bütün engellerle örtülü olduğu halde, buna tahammül etmesini bilen, tahammül etmesini seven idealcidir. İdealin düşmanları karşısında bile bunlara 'beddua et!' diyenleri, 'hayır, ben beddua için gönderilmedim' diye susturarak, 'bir gün gelecek bunlar dâvamıza en büyük hizmeti yapacaklardır' diye teşbir eden rahmetler müjdecisidir.
· Gücümüzün yetmediği yerde kalbimizin beddualarına, yüzümüzün güldüğü yerde gönlümüzün kin ve nefretlere karşı gelerek, bu beddualara kinleri, içimizdeki gizli kirli bir şeyi yolarak atar gibi, ruhumuzdan sıyırıp atabilecek el, muallimin elidir.
Hocamıza bu eşsiz sohbetleri için teşekkür ediyoruz...
Öğretmenlerimiz ayrıca Aralık-Ocak ayı KTS kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından organize edilen Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati CEMALOĞLU'nun "Lider Öğretmenlik" seminerine katıldı.
Seminerden Bazı Başlıklar:
Lider öğretmen; alan bilgisi, pedegojik formasyonu, genel kültür becerileri olan insandır.
Lider Öğretmen, olay, yer, zaman, kahraman unsurlarıyla yepyeni bir oyun kurgusu içinde sunar.
Lider öğretmen, iyi bir hikaye anlatıcısıdır.
Lider öğretmen, oyun kuramlarından faydalanır.
Lider öğretmen öğrencisinin kafasındaki bilgi şablonunu formatlar.
Lider öğretmen metefor kullanır. Öğrencisinin bilgi dağarcığını genişletir. Bakış açısını değiştirir. Onun hayatına dokunur.
Lider öğretmen bilimsel gelişmeleri takip eder ve öğrencilerini bu konuda bilgilendirir.